Tekijänoikeuslain DSM-direktiivin toteutus oli aikoinaan mallikelpoinen lainsäädäntöhanke, jossa valmistelua tehtiin kiitettävän avoimesti ja läpinäkyvästi, tärkeä osa valmistelusta tapahtui avoimissa, teemakohtaisissa työpajoissa. Mutta sitten kaikki muuttui. Loppumetreillä hankkeeseen tuotiin vahvasti tekijänoikeusjärjestöjen ja tekijöiden edunvalvojana profiloitunut konsultti korjaamaan lakiesitys. Konsultin palkkauspäätöksestä ei ole olemassa tietoa päätöksenteosta, tietopyynnöllä saatiin vain sopimus ja yksi sähköposti.
Uutta valmistelua yritettiin pitää pimennossa, eikä uusia lausuntomahdollisuuksia ole ollut. Konsultin valmistelemasta uudesta esityksestä järjestettiin “kuulemistilaisuus”, joka oli pelkkää avoimuusteatteria, tilaisuudessa esitettiin vain yleisiä linjauksia, ja tuntui siltä, että pykälät haluttiin pitää pimennossa mahdollisimman pitkään. Tekijänoikeuspuolen palauteryöppy sai ministerin lankaan.
Effi on valittanut valmistelusta oikeuskanslerille ja Ficom oikeusasiamiehelle. Valitusten käsittely lienee kuitenkin hidasta. Lainsäädännön arviointineuvosto antoi uudesta lakiesityksestä lausunnon, jonka mukaan tekijänoikeuslakia koskevan esityksen vaikutuksia eri kohderyhmille tulee tarkentaa:
Esitysluonnoksessa ei ole arvioitu riittävän johdonmukaisesti ja kohdennetusti esityksen vaikutuksia eri kohderyhmille eikä esitysluonnoksessa ilmene selkeästi, ketkä ovat esityksen kannalta keskeiset kohderyhmä
Hesari on uutisoinut aiheesta:
- Tekijänoikeuslain ympärillä pyörii lobbaussotku – ministeri Kurvinen värväsi konsultin ja lakiesityksestä poistettiin 50 sivua, virkamies vaihtoi tehtävää 13.4.2022
- Videossa näkyvästä taulusta tai siinä kuuluvasta musiikista voi jatkossa napsahtaa maksu – Näin kohuttu tekijänoikeuslakiesitys heikentäisi professorin mukaan käyttäjien oikeuksia 14.4.2022
Kaikesta tästä huolimatta, ministeri Kurvinen ei ole ottanut aikalisää, vaan hallituksen esitys HE 43/2022 on jo viety eduskuntaan. Käyttäjien ja kuluttajien oikeuksien yli kävellään taas kerran. Tekijänoikeuslakikierrokset aiheuttavat entiselämyksiä, vuonna 2005 (eikä 2012 kuten alun alkaen väitin, muisti pettää) Lex Karpela, vuonna 2022 Lex Liedes-Kurvinen. Kitkerä maku on ja pysyy.
Tässä kiinnostuneille vielä suorat linkit eri esityksiin:
- alkuperäinen 27.9.2021 esitys (Effin arkisto-PDF)
- Liedeksen muokkaama esitys 4.3.2022 (Effin arkisto-PDF)
- eduskuntaan mennyt esitys 13.4.2022 (Effin arkisto-PDF)
Kauhavan kepulista on tullut rötösherra. Monenkohan karaatin kultaisen helavyön tekijänoikeusmafiat Kurviselle lupasivat? Kurvista ei näytä tavallinen kansa eli kuluttajat kiinnostavan, sen sijaan hän mielistelee parempaa väkeä eli mölyäviä muusikoita. Eikö tässä jo olisi kirjallisen kysymyksen paikka eduskunnassa kun ministeri noin röyhkeästi yrittää ajaa läpi lakia?
Tuosta linkit eri esityksiin puuttuu se kaikkein tärkein eli vertailukohdan täytyy olla direktiivi, koska sen implementointi oli koko tekijänoikeuslain muutoksen idea.
Mitä taas tulee sisällön uppaajan asemaan, niin sehän paranee. Tähän asti uppaaja on alustan käyttösopimuksessa sitoutunut vastaamaan tekijänoikeusrikkomuksista. Nyt alustalla on tarve hankkia lisenssi joka kattaa uppaajien pikkukäytön eli nuo taustalla olevat musiikin äänet tai sisustustaulun näkymiset videolla.
Tekijänoikeuslain uudistaminen on jäänyt vähäiselle huomiolle Ukrainan sodan takia. Ainoastaan Hesari tehnyt pari juttua mutta edes television keskusteluohjelmissa ei ole puhuttu tekijänoikeuslain uudistuksesta. Odottaisin jotain A-studiota jossa olisi keskustelemassa/väittelemässä jonkun tekijänoikeusjärjestön ja EFFI:n edustajat.
Yle uutisointi kun on nyt takertunut Ukrainan sotaan ja hoitajalakkoon niin ehkä AlfaTV:n Parkkonen/Ukkola tai Maikkarin Viiden jälkeen voisivat kiinnostua käsittelemään aihetta.
Pingback: Tekijänoikeuslain valmistelu pilattiin korruptiolla