Yksityisyys

Yhteiskunta ottaa käyttöön uusia teknologioita, joilla kansalaiset luopuvat — usein tietämättään — yksityisyydestään. Esimerkiksi erilaiset maksu- ja bonuskortit, kännykät,
sähköiset matkaliput ja “keksit” Internetissä keräävät tietoja käyttäjien kulutustottumuksista. Helppokäyttöisyys ja turvallisuus ovat olleet uusien teknologioiden tehokkaita myyntiargumentteja. On helppo ostaa räätälöityjen tarjousten mukaan ja tuntuu turvalliselta jos tietää vaikkapa lastensa tarkan sijainnin. Siis miksi huolestua?

Esimerkiksi matkakortteja käyttää pian miljoonia ihmisiä. Vain harva matkakortin käyttäjä tietää, että kortti joka toimii lompakon tavoin, myös tallentaa henkilön päivittäisen liikkumisen minuutilleen — laskutuksen takia. Kännykkäoperaattoreilla on tiedot yksittäisistä puheluista, niiden soittopaikoista ja ajankohdista. Kaupoilla on yksityiskohtaiset tiedot ostosten sisällöstä. Vaikka yritykset väittävät näiden tietojen olevan turvassa, monet viranomaiset pääsevät niihin melko helposti käsiksi olipa kyse poliisista tai verottajasta.

Suuri uhka on myös niiden syrjäytyminen, jotka eivät syystä tai toisesta anna tietojaan ulkopuolisille. Päivittäinen elämä on jo nyt hankalaa niille, joilla ei ole pankki- tai luottokortteja. Jos peruspalvelujen saatavuus vaatii vaikkapa kännykkää ja paikannuspalvelun kytkemistä, tällöin poliittiselle keskustelulle on entistä enemmän aihetta.