Maanantai 14.10.2019 klo 14:00
Päivälehden museo
Electronic Frontier Finland ry. oli kutsuttu Toimittajat ilman rajoja ry:n ja Sofi Oksasen yhdessä järjestämään tiedotustilaisuuteen Päivälehden museoon Helsingissä.
Tilaisuus alkoi tiedonannolla siitä, että Sofi Oksanen oli tehnyt 15 000 euron suuruisen lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja -järjestölle.
Sofi Oksanen lainasi pitkät pätkät Ray Bradburyn kirjoittamasta Fahrenheit 451 -romaanista. Romaani on dystopiakuvaus yhteiskunnasta, jonka historia on kirjoitettu uusiksi. Kirjallisuuden hallussa pitäminen on kiellettyä ja kaikki löydetyt kirjat tuhotaan palokunnan toimesta.
Oksanen oli huolissaan sosiaalisessa mediassa harrastettavasta vihapuheesta ja maalittamisesta. Maalittaminen ei rajoitu pelkästään sosiaaliseen mediaan tai internetiin, vaan kohteena oleva saattaa joutua uhatuksi sekä kotona että työpaikalla. Oksanen mainitsi varoittavana esimerkkinä Viron, jossa nettisananvapaus ei lisännytkään avointa keskustelua vaan pikemminkin vain rajoitti sitä. Vihapuheen pelossa moni vaikeni pysyvästi.
Oksanen varoitteli vihapuheen arkipäiväistymisestä esimerkiksi eduskunnan istunnoissa. Jos vihapuheeseen ei puututa, tulee siitä pian tavanomaista ja hyväksyttävää. Populistit vetoavat ihmisten tunteisiin, eivät faktoihin. Oksanen peräänkuulutti äänestäjien vastuuta.
Muualla maailmassa vainotut vähemmistöt eivät ole vihapuheelta ja vainolta turvassa myöskään Suomessa. Oksanen mainitsi yhtenä esimerkkinä Kiinassa laajassa mittakaavassa vainotut uiguurit. Myös Suomessa asuvia uiguureita on peloteltu olemaan kommentoimatta kansansa asemaa.
Oksanen kehoitti hyviä ihmisiä puuttumaan epäkohtiin ennen kuin on liian myöhäistä. Natsi-Saksa ei ole ainoa varoittava esimerkki hyvien ihmisten vaikenemisesta väärässä kohtaa.
Tilaisuuden lopussa Toimittajat ilman rajoja ry.:n edustaja kehotti jokaista toimittajaa perehtymään toimittajille suunnattuun salausoppaaseen. Reporters without bordersilla on sivuillaan runsaasti koulutusmateriaalia: sähköisen turvallisuuden koulutusohjelma sekä oppaita, uhkamalleja ja testejä.