Tekniikka & Talous 31.3.2005
Pekka Pere peräänkuuluttaa ohjelmistopatenttikeskusteluun realismia (T&T 24.3.). Ollaanpa hetken aikaa realisteja ja käydään läpi ohjelmistopatentteihin liittyviä faktoja.
Suurin osa Euroopan patenttiviraston myöntämästä 20 000—30 000 laittomasta ohjelmistopatentista on amerikkalaisyritysten nimissä. Kyseisten patenttien laillistaminen antaisi kilpailuedun amerikkalaisille yrityksille.
Eurooppalaiset yritykset voivat tälläkin hetkellä hakea ohjelmistopatentteja Yhdysvaltain ja Japanin patenttitoimistoilta samoilla ehdoilla kuin amerikkalaiset yritykset. Suomalaiset patenttiasiamiehet auttavat mielellään.
Yksi Euroopan laajuinen patentti maksaa hakijayritykselle noin 25 000 euroa. Yhteen ohjelmistoon saattaa sisältyä kymmeniä tai jopa satoja patentteja. Patentin puolustaminen oikeudessa maksaa kymmeniä tai satoja tuhansia euroja.
Suuret ohjelmistoyritykset ylläpitävät tuhansien patenttien portfolioita. Useimmilla pienillä ohjelmistoyrityksillä ei ole yhtään patenttia.
Yhdysvalloissa on todettu, että ohjelmistoalan innovatiivisuus ei ole ohjelmistopatenttien käyttöönoton seurauksena kasvanut. Päin vastoin innovatiivisuus on jonkin verran laskenut, kun tuotekehitysresursseja on kohdistettu lakiosastoille.
Näiden tosiasioiden valossa Pekka Peren näkemykset vaikuttavat lähinnä hieman “uskonnollissävytteisiltä.”
Todellisuudessa Suomen kaltaisella pienellä ja dynaamisella taloudella ei ole varaa rajoittaa ohjelmistoalan kilpailua kalliilla ja byrokraattisella yksinoikeusjärjestelmällä.
Vili Lehdonvirta