Vapaa julkaistavaksi heti
Electronic Frontier Finland – Effi ry
Helsinki 13.11.2020
Avoin kirje Effiltä sisäministeri Maria Ohisalolle: viestinnän vahva salaaminen on perusoikeuksien toteutumisen edellytys
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan EU haikailee “parempaa tasapainoa” päästä päähän (end-to-end, e2e) -salausten käyttämisen ja lainvalvonnan tarpeiden välille. Vuotaneessa valmisteluasiakirjassa ei kuitenkaan ole kiinnitetty riittävästi huomiota salausten heikentämisen vaikutuksiin yksittäisille kansalaisille ja organisaatioille sekä EU:lle ja jäsenvaltioille.
“Salausten heikentämisellä ei ratkaista ongelmia vaan luodaan niitä. Salauksien heikennyspyrkimysten sijaan EU:n pitäisi ottaa johtava asema maailmassa salausten puolustajana ja Suomen takoa asiassa järkeä seurauksia ajattelemattomien EU-edustajien paksuihin kalloihin”, vaatii Elias Aarnio, Effin varapuheenjohtaja.
Jos lainvalvojalle luodaan takaovi, on mahdotonta tietää ketkä kaikki käyttävät sitä. Tuore tapaus siitä, miten Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n verkkolaitteisiin vaatimaa takaporttia käytettiin sen itsensä vakoiluun, on hyvä esimerkki riskeistä. Jos näin hyvin resursoitu tiedusteluorganisaatio kompastuu moiseen, on selvästi suuri riski siihen, että myös rikolliset löytävät takaovet. Yksinkertaistaen malli tarkoittaisi sitä, että tehdään linnoitus, jätetään siitä yksi piilotettu ovi auki ja toivotaan, että kukaan asiaton ei löydä sitä.
Perusoikeuksien kannalta suojattu viestintä on äärimmäisen tärkeää. Rikollisten jahtaamisen innossa unohdetaan jostain syystä täysin se, että maissa, joissa vallitsee diktatuuri tai demokratia ei ole kovin hyvällä tolalla, vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen edellyttää salattua viestintää. Kiinan uiguurien, Valko-Venäjän muutosliikkeen tai Unkarin toisinajattelijoiden kanssa viestiminen edellyttää viestien salaamista siten, että sortokoneisto ei pääse lukemaan viestejä. Oikeus viestinnän salaamiseen on perusoikeus.
Salauksien heikentäminen helpottaisi toimintaa juuri niissä valtioissa, jotka harjoittavat eniten seurantaa ja vakoilua. Salauskeskusteluissa yleensä tunnutaan aina haluttavan ajatella, että salausten heikentäminen mahdollistaa vain sen, että “hyvikset” tarkkailevat “pahiksia”. Tämä on vaarallinen maailmankuva. Lisäksi unohdetaan täysin salausten kriittisyys nyky-yhteiskunnassa. “Ehdotus salausten heikentämisestä on syytä torpata heti tässä vaiheessa ja sen sijaan keskittyä vaatimaan salausten parantamista. Vai halutaanko palata kolmekymmentä vuotta taaksepäin aikaan ilman sähköisiä palveluita?” kysyy Effin puheenjohtaja Leena Romppainen.
On tärkeää muistaa, että salauksien heikentäminen ei vaikuta vain yksittäisiin henkilöihin, vaan myös yhteiskunnan palveluihin, poliitikkoihin, valtioihin ja EU:hun. Jos salauksia heikennetään, EU-maat itse kärsivät tästä, koska vakoilua kohdistuu paljon myös tänne. Tiedossa on runsaasti esimerkkejä, joissa sotilastiedustelun tarpeisiin kehitetyn Echelon-järjestelmän avulla hankittua tietoa on käytetty edun hankkimiseen yhdysvaltalaisille yrityksille EU-maahan sijoittuneen yrityksen vahingoksi.
Electronic Frontier Finland – Effi ry
Lisätietoja:
Elias Aarnio
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
040 5411832
elias.aarnio@effi.org
Leena Romppainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
040 590 3031
leena.romppainen@effi.org
Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1600 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.