EU:ssa on nyt jo kolme lainsäädäntöhanketta, jotka uhkaavat tuoda sensuurifiltterit Internetiin. Upload-suodatus on ainoa käytettävissä oleva tekninen keino, joka suojaa yrityksiä muhkeilta sakoilta lakien toteutuessa. Jos suodatukset otetaan käyttöön, on mahdollista, että Internetpalveluihin ei voi kohta enää ladata sisältöä, jonka Google ja Facebook kokevat riskialttiiksi sakoille. Muutaman muun yrityksen lisäksi, ne ovat ainoita, joilla on tarpeeksi resursseja alkaa suodattamaan postauksia automaattisesti ennakkoon, omilla järjestelmillään.
Lait ovat siis huhtikuun 17. läpi mennyt Copyright Directive, sekä tekeillä olevat Digital Rights Act ja Terrorist Content Regulation. Viimeisin näistä estäisi jopa terroristihyökkäyksestä kertovan sisällön julkaisemisen. Esimerkiksi lukuisia 9/11-videoita ei olisi enää saatavilla. Vaikka tekijänoikeusdirektiivi menikin jo EU:n käsittelystä läpi, se on sen jälkeen kokenut uutta vastatuulta muun muassa Puolan taholta, joka teki laista valituksen kesäkuussa. Valitus kohdistui juurikin samoihin upload-suodattimiin, joita ollaan siis puuhaamassa jo kahteen uuteen lakipakettiin. Voisi siis kenties kannattaa viivytellä uuden lainsäädön kanssa ainakin siihen asti, että Euroopan tuomioistuin tekee päätöksen lain ristiriidasta EU:n perussopimuksen ja usean jäsenvaltion perustuslain kanssa.
Lakiesitykset kiertävät sananvapautta kierosti; Upload-suodatusta ei olla erikseen lakiesityksissä mainittu, mutta sen tekeminen automatisoidusti on käytännössä ainoa keino, jolla suuria määriä postauksia saadaan kontrolloitua lakiesityksen vaatimassa aikataulussa. Lain mukaan organisaatioilla on vain tunti aikaa poistaa palvelusta sisältö, jonka on todettu rikkovan lakia. Kun esimerkiksi Youtube saa uutta sisältöä 400 tuntia minuutissa, kaikkia mahdollisia poistopyyntöjä ei pystytä ajoissa kunnioittamaan vain ihmisvoimin. Vaikka on ollut puhetta myös tämän seikan lievennyksestä, mahdollinen 13 tuntiakaan (12+1) ei ole tarpeeksi pitkä aika varsinkaan pienille palveluille poistamaan sisältöä ajoissa, jos ilmoituksia tulee yhtäkkiä kerralla paljon.
Internet Archiven keväällä saamat poistopyynnöt ovat tästä mainio esimerkki. Se sai miljoonia poistopyyntöjä ranskalaiselta Internet Referral Unitilta (Europolin kautta), joista iso osa oli tehty täysin perusteitta, mutta tästä huolimatta, sen oletettiin poistavan kaikki tunnin sisällä, aikana jolloin Kaliforniassa oli vielä yö, eikä tässä voittoa tuottamattomassa organisaatiossa ollut tuolloin yhtään ihmistä töissä.
Automaattinen tunnistus ei myöskään pysty luotettavasti tunnistamaan sallittuja tai kiellettyjä sisältöjä. Esimerksi Youtube blokkasi äskettäin Kenian kansallislaulun, koska brittiläinen kustantamo oli ilmoittanut omalla levyllään olevan version kappaleesta suojatuksi. Ennakkosensuurin toteutus siis vaatii väistämättä ihmisiä arvioimaan sisältöjä, jotta virheelliset positiiviset pystytään käsittelemään, tai asioiden kieltämistä sokkona.
Onneksi kansalaiset myös toimivat näiden vaarallisten lakien estämiseksi – Brysselissä järjestetään marraskuussa kolmepäiväisen Freedom not Fear tapahtuman ydin, jossa pidetään useita workshoppeja, kansalaisille suunnattua infotiskiä, sekä mielenosoitus. Satelliittitapahtumia, enimmäkseen mielenosoituksia, järjestetään ympäri Eurooppaa samaan aikaan, kuten aikaisempinakin vuosina. Myös kansalaisjärjestöt EDRi ja La Quadrature Du Net ovat pitkään pitäneet meteliä näistä laeista, ja puhuvat niistä uusina sensuurin ja massavalvonnan muotoina.
Verkko kiristyy.