EDRi-gram numero 9.24 ilmestyi 14.12.2011. Suomenkielisistä otsikoista on linkit englanninkielisiin (ja edelleen saksankielisiin) artikkeleihin.
* * *
Internetin vapautta koskevia aloitteita Euroopan neuvostossa ja EU-komissiossa
EN julkaisi kannanoton nettifoorumeihin ja palveluntarjoajiin liittyvistä sananvapausteemoista. Komission ihmisoikeus-julkilausuma on vaisumpi mutta oikeansuuntainen.
Katsaus vuodettuun EU:n tietosuojasäännöstöön
Vuoden 1995 tietosuojadirektiiviä ollaan päivittämässä. Uusi direktiiviluonnos koskee myös geneettistä ja biometristä dataa.
Venäjän hallituksen uusia nettisensuuriyrityksiä
Venäjän parlamenttivaalien alla turvallisuusvirasto käski Vkontakte-verkkoyhteisöä estämään pääsyn mielenosoituksia järjestävien ryhmien sivustoille. Vkontakt kieltäytyi, jolloin sen johtaja otettiin Pietarin syyttäjänviraston puhutteluun. Ria Novosti -uutistoimistoa kehotettiin siivoamaan sivuiltaan Putinia kritisoivat artikkelit.
Europarlamentti: “itse”sääntelyn kiemurat
Hollantilainen meppi Marietje Schaake järjesti EDRin avustamana Brysselissä keskustelutilaisuuden otsikolla “”Itse”sääntely – yritykset nettipoliiseina”. Pyrkimyksissä suojella tekijänoikeuksia tai estää laitonta aineistoa leviämästä käytetään usein keinoja, jotka eivät tehoa ongelmaan vaan aiheuttavat niitä lisää. Effi-delegaation raportti täällä.
Itävallassa vetoomus teletallennusdirektiiviä vastaan
Teletietojen tallennuspakkoa vastustava järjestö luovutti parlamentille vetoomuksen, jossa on 4471 allekirjoitusta. Netissä on tarkoitus kerätä nimiä vielä lisää. Itävallassa laki on tulossa voimaan ensi huhtikuussa, mutta siitä voi valittaa perustuslakituomioistuimeen.
Saksan nettiestolaki kumottiin
Lain mukaan palveluntarjoajat olisi velvoitettu estämään pääsy “epäilyttäville” sivuille. Nettiestot on kuitenkin todettu hyödyttömiksi taistelussa lapsipornoa vastaan ja useiden asiantuntijoiden mielestä ainoa toimiva keino on sivujen sisällön poistaminen. Menetelmät ovatkin kehittyneet niin, että laiton sisältö voidaan saada pois netistä jo muutamassa päivässä.
Reilu Internet kaikille?
Euroopan kansanpuolueen (EPP) -ryhmä esitteli strategia-asiakirjansa “Reilu Internet kaikille – vahvistetaan kansalaisten oikeuksia ja turvataan Internetin käyttö reiluna liiketoimintaympäristönä”. Mepit keskustelivat asiakirjan pääpiirteistä, kuten netti- ja hakuneutraaliudesta, sosiaalisista verkostoista, käyttäytymiseen perustuvasta mainonnasta, käyttäjien anonyymiydestä, pilvipalveluista ja immateriaalioikeuksista. Google, Facebook, Microsoft sekä Saksan yksityisyydensuojakomissio olivat paikalla kertomassa näkemyksistään. Valitettavasti yhtään kansalaisjärjestöjen edustajaa ei ollut kutsuttu paikalle. Asiakirjaan kannattaa tutustua ja lähettää palautetta omille mepeille.
Pohdintaa yksityisyydensuojasta Euroopan ja USA:n välisessä kaupassa
Tietosuoja- ja yksityisyyskonferenssissa puhuivat mm. EU:n oikeuskomissaari Reding ja USA:n kauppaministeriön virkamies Kerry. Kansalaisyhteiskuntaa edusti vain yksi henkilö Euroopan kuluttajajärjestöstä.
Britannia: terveystiedot avoimen datan ohjelmassa?
Pääministeri Cameron ilmoitti aikovansa saattaa kaikki Britannian terveystiedot sekä akateemisten että lääketeollisuuden tutkijoiden vapaasti käytettäviksi, ellei joku erityisesti kiellä tietojensa käyttöä. Tiedot on määrä “anonymisoida” korvaamalla potilaan nimi postinumeron ja syntymäajan yhdistelmällä.
Toimintavinkki: Yhteisömanagerin paikka avoinna
OECD:n Kansalais- ja Tietoyhteiskunnan neuvostolla CSISAC:lla olisi töitä tarjolla diplomatiataitoiselle ja tietoyhteiskuntasuuntautuneelle henkilölle.
- Valtion tietovarannoista kultaa
- EU:n tietosuojavaltuutetun lausunto lentomatkustajatietojen keruusta
- Valvonnan tila: isonveljen data
- Belgiassa jaetaan Isoveli-palkinnot tapaninpäivänä yksityisyys- ja tietosuojatapahtuman yhteydessä
- Helmikuussa Unkarissa konferenssi: Tekijänoikeudet ja ihmisoikeudet – konflikti vai rauhanomaista rinnakkaiseloa?
* * *
Effin ja EDRin tiedotteissa esiintyvien outojen termien ja kirjainlyhenteiden selityksiä on koottu kryptoakronyymisanastoon.