Miten nettihuijauksilta voi suojautua? Miten perinteisen journalismin käy nettiaikana? Kuka saa tai kenen pitäisi poistaa jotain sisältöä netistä? Saako kirjoittaa anonyymisti? Mikä on yritysten vastuu tuotteidensa vaikutuksesta ihmisten elämään? Kotimaisesta keskustelustakin tuttuihin teemoihin tulee uusia näkökulmia, kun mukana on ihmisiä, jotka ovat yrittäneet puolustaa demokratiaa epädemokraattisissa maissa.
Nelipäiväisessä konferenssissa oli yli 120 puolitoistatuntista kokousta, jopa kymmenessä salissa yht’aikaa. Tähän blogisarjaan tulee poimintoja muutaman kokouksen keskusteluista: Median mutaatio, Ihmisoikeusbisnes, [tähän tulee myöhemmin lisää…]
Leena Romppainen, Joonas Mäkinen ja Tapani Tarvainen YK:n alueella. Kävelytietä reunustaa kaikkien YK:n jäsenmaiden liput. Neljäs Effi-delegaatti Virpi Kauko on kameran toisella puolella.
Internet Governance Forum (IGF) on Yhdistyneiden kansakuntien piirissä toimiva yhteistyöelin, jossa keskustellaan Internetin hallintaan liittyvistä asioista.
IGF kokoontuu vuosittain eri puolilla maailmaa, tällä kertaa Kenian pääkaupungissa Nairobissa YK:n toimitiloissa syyskuun viimeisellä viikolla. Yli 2000 osallistujan joukossa oli valtioiden, tutkimuslaitosten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajia.
Sähköisiä ihmisoikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland ry edustaa kansalaisyhteiskuntaa. Suomalaisia osallistui meidän neljän effiläisen lisäksi mm. ulkoministeriöstä ja Nokia Siemens Networksilta. Suomi on IGF:n suurin yksittäinen rahoittajamaa.
IGF ei tee muodollisia päätöksiä eikä julkilausumia, vaan tarkoitus on tuoda esiin erilaisten toimijoiden näkökulmia poliitiikan evästykseksi. Juuri tilaisuuksien epävirallinen luonne osaltaan mahdollistaa avoimen keskusteluilmapiirin.
Tämänkertainen IGF-kokous oli kuudes, ja Effi on ollut mukana niissä kaikissa. Seuraavina lienevät vuorossa Azerbaidzan ja Indonesia.
2011 Nairobi, Kenia
2010 Vilna, Liettua
2009 Sharm-el-Sheikh, Egypti
2008 Hyderabad, Intia
2007 Rio de Janeiro, Brasilia
2006 Ateena, Kreikka
Avajaisseremonioissa paikallinen tanssi- ja rumpuyhtye viritti konferenssivieraat afrikkalaisiin rytmeihin.