Helsinki 9.11.2013
Vapaa julkaistavaksi heti
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland – Effi ry
Electronic Frontier Finland ry (Effi) jakoi lauantaina 9.11. vuoden 2013 Isoveli-palkinnot. Isoveli-gaala järjestettiin tänä vuonna Katajanokan vankilassa. Palkinnonsaajat valitsi yleisön tekemistä ehdotuksista raati, jossa tänä vuonna olivat toimittaja Hanna Nikkanen, professori Matti Rossi, Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaoston puheenjohtaja Otso Kivekäs sekä elokuvaohjaaja ja Made in Kallion perustaja Jon Sundell.
Isoveli-palkinnot pohjautuvat englantilaisen Privacy Internationalin luomaan Big Brother Awards -konseptiin. Kansainvälinen perinne aloitettiin vuonna 1998 Lontoossa ja palkintoja on jaettu noin tusinassa maassa vuosittain. Palkinnoilla tuodaan ilmi yksityisyydensuojaan kohdistuvia loukkauksia.
Tämänvuotiset palkinnot suunnitteli ja toteutti artesaani Markku Mulari puusepänliike Vaakalinnusta (www.vaakalintu.com). Kuva vuoden 2013 palkinnoista:
Voittajat ovat:
1. Kansainvälinen henkilösarja
– David Cameron: GCHQ-vakoilu, lehdistön oikeuksien polkeminen.
Britannian pääministeri on osoittanut poliitikolle poikkeuksellista suoraselkäisyyttä ohittaessaan kommenteitta maansa tiedusteluorganisaatioon kohdistuvat syytökset ja keskittyessään sen sijaan ilkeiden toimittajien turhanaikaisten paljastusten tuomitsemiseen ja näiden puolisoiden vainoamiseen. Pääministerille täytyy antaa myös kunnia maansa poliisin nerokkaasta oivalluksesta tulkita “yritys vaikuttaa hallitukseen poliittisista tai ideologisista syistä” terrorismiksi ja lehdistön tietokoneiden fyysisestä tuhoamisesta.
2. Kotimaan henkilösarja
– Jorma Ollila: Autojen satelliittiseurannan edistäminen.
Kun maailman toiseksi suurimman öljy-yhtiön hallituksen puheenjohtaja ilmestyi vetämään Liikenneministeriön autoverotusta pohtivaa työryhmää, se oli yllättävä uutinen. Kyse oli kuitenkin merkittävästä synergiahankkeesta, koska “öljy-Ollilan” johtama työryhmä päätyi suosittelemaan verotuksen painopisteen siirtämistä polttoaineesta tienkäyttöön ja samalla sivutuotteena syntyy suunnaton tietokanta ihmisten liikkeistä, jota voidaan käyttää sitten esim. Shellille kriittisten kansalaisaktivistien ja toimittajien jäljittämiseen. Tässä Jorma Ollila osoittaa selkeästi samaa kaukokatseisuutta kuin palkatessaan Stephen Elopin Nokian johtoon ja vaihtaessaan käyttöjärjestelmän Meegosta Windowsiin.
3. Kotimaiset projektit
– Poliisin rekisterihallinta ja tavoitteet rekisteröitävän informaation määrän lisäämiseksi ottamalla käyttöön tiedot sormenjälkirekisteristä ja jopa vasta suunnittelulaudalla olevasta autojen satelliittiseurannasta.
Nämä projektit osoittavat erinomaisesti poliisin oivaltaneen kaikkien kansalaisten olevan potentiaalisia rikollisia ja panostaneen keinoihin kansalaisten toiminnan kaikenkattavaan valvontaan. Kun koskaan ei voi tietää mikä toiminta lopulta katsotaan rikolliseksi, ainoa ratkaisu on kerätä kaikkien kaikesta toiminnasta mahdollisimman täydelliset tiedot, ja siinä kaikkien kansalaisten sormenjälkirekisteri sekä autojen liikkeitä verotuksen varjolla seuraava järjestelmä ovat erinomaisia välineitä.
4. Yrityssarja
– Globaalit teleoperaattorit: Kansalaisten oikeuksien globaali polkeminen ja NSA-seurannan mahdollistaminen.
Teleoperaattoreiden rooli kansalaisten urkinnassa jää vähemmälle huomiolle kuin esimerkiksi sosiaalisen median yritysten yhteistyö tiedusteluviranomaisten kanssa. Palkinnolla haluamme kiinnittää huomiota siihen, että ilman teleoperaattoreiden ansiokasta yhteispeliä korruptoituneiden hallintojen kanssa kansalaisten ihmisoikeuksien polkeminen olisi niin paljon työläämpää. Samoin operaattoreille tulee antaa isompi tunnustus siitä, kuinka proaktiivisen innovatiivisesti ne ovat hyödyntäneet tiedusteluviranomaisten rahoja globaalin kansalaisten vakoilujärjestelmän rakentamisessa mm. avustamalla valokuitukaappien liikenteen kaappaamisessa.
Lisäksi jaettiin kaksi positiivista Winston Smith -palkintoa. Palkinnon sai Chelsea Manning (ent. Bradley Manning), entinen Yhdysvaltain armeijan sotilas joka tuomittiin pitkään vankeuteen tietojen paljastamisesta Wikileaks-sivustolle. Manning voitti Ari Puheloisen, joka oli ehdolla ideasta alistaa armeijan tiedustelu parlamentaariselle valvonnalle.
Toinen palkinto jaettiin erityisenä Tolstoi-palkintona Edward Snowdenille. Tolstoi-palkintoon sisältyy junalippu Tolstoi-junaan Moskovasta Helsinkiin. Snowdenkin palkittiin paljastuksistaan, jotka osoittivat Yhdysvaltojen ja muiden maiden tiedustelupalvelujen härskin vakoilun ja salakuuntelun todellisen laajuuden.
Tilaisuudessa julkaistiin myös Effin tekemän verkkotiedustelukyselyn tulokset. Effi sai vastaukset Microsoftilta, Soneralta, Elisalta, DNA:lta ja Suomi Communications Oy:ltä. Isoille operaattoreille tehdään vuodessa 6.000 – 10.000 tietopyyntöä kullekin. Operaattorit eivät kuitenkaan tilastoi näitä viranomais- tai pykäläkohtaisesti, mikä on merkittävä ongelma pyyntöjen merkityksenan alysoinnin kannalta. Kukaan suomalaisista isoista operaattoreista ei ollut valmis ottamaan suoralta kädeltä käyttöön käytäntöä, jossa tietopyynnöt julkaistaisiin säännöllisesti samaan tapaan kuin Google, Microsoft ja Twitter tekevät tällä hetkellä.
Lisätietoja:
Ville Oksanen
palkintoraadin puheenjohtaja
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 536 8583
Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
050 590 3763
Electronic Frontier Finland ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.